Dan škole

Blagdan svetog Nikole, 6. prosinca, uvijek je svečan u našoj školi jer tada obilježavamo Dan naše škole i zaštitnika pomoraca.

Program obilježavanja Dana škole započeo je 6. i 7. prosinca 2022. održavanjem predavanja za naše učenike. Uvijek smo ponosni kad se u školu vrate naši učenici koji svoja iskustva plovidbe prenose na mlađe generacije. Tako smo i ove godine zaplovili s našim bivšim učenicima kroz različita predavanja: Zastave pogodnosti i nesavršeni brodovi, Luka Simić, ITF inspektor; Od Bakra do LNG-a, Igor Stipaničev, zapovjednik na LNG brodu; Savršena modrina pučine, Franko Papić, zapovjednik Saga cruises. Međunarodna pomorska organizacija IMO svake godine organizira Svjetski dan pomorstva. Ovogodišnju temu da se podrži zelena tranzicija pomorskog sektora našim je učenicima približio kapetan Bero Vranic, FNI, s temom New technologies for greener shipping. Doprinos ekološkoj pismenosti, poznavanju i razumijevanju funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora, a u kontekstu UN-ovog desetljeća oceanske znanosti za održivi razvoj (2021. – 2030.) prezentirala je Milvana Arko-Pijevac, muzejska savjetnica zoologinja u Prirodoslovnom muzeju Rijeka sa temom Blago pod površinom Kvarnera.

Na sam dan proslave u petak 9. prosinca 2022. učenici i  nazočili su svečanoj misi u crkvi svetog Andrije u Bakru koju je predvodio don Nikica Jurić. U nadahnutoj propovijedi župnik je istaknuo važnost koju nebeski zaštitnici imaju u našem vjerničkom i svakodnevnom životu, a upravo je takav i sveti Nikola, zaštitnik djece, pomoraca, ribara, putnika i Pomorske škole Bakar. Tijekom svete mise molilo se i za sve pokojne nastavnike, djelatnike i učenike naše škole. Na kraju misnog slavlja učenici i profesori izrazili su iskrene čestitke i don Nikici povodom njegovoga imendana.

 

Nakon svete mise sudionici su se uputili prema školskom brodu Vila Velebita II, gdje je u 10 sati bilo svečano polaganje vijenca u more, uz molitve za vječni pokoj svim nestalim i poginulim pomorcima.

Proslava je nastavljena u 12 sati svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća s uzvanicima. Ravnatelj doc.dr.sc. Igor Kegalj pozdravio je prisutne i predstavio važna postignuća škole u ovoj godini. Naši su vrijedni učenici pripremili prigodan program  s glazbenim i recitatorskim točkama te osvrtom na predavanja naših učenika povodom obilježavanja Svjetskog dana pomorstva. Učenici 1.aN razreda Andrii Biriukov i David Mikhailov recitirali su poeziju ukrajinskog pjesnika Tarasa G. Ševčenka, a na hrvatskom jeziku ju je interpretirao učenik Antun Antić. Učenik 3.aBS razreda Karlo Šešljaga na gitari je izveo dva glazbena broja: Tears of the Dragon Brucea Dickinsona i Lemuria švedske symphonic metal grupe Therion. Učenici 1.aN razreda Anja Petrović i Petar Zovak pročitali su pjesmu ukrajinskog pjesnika Jurija Lisenka Otok Krk. Teme s obilježavanja Svjetskog dana pomorstva u školi prezentirali je učenica 2.aN Tara Ivanović i učenik 3.bN razreda Bruno Baćac. Ekipa tehničke podrške brinula je o IKT opremi (Alex Džimbeg, 3.aN, Lukas Barišić, 3.aN, Bruno Baćac, 3.bN, Leon Čahut, 3.bN). Svečanost je uveličala Kulturno umjetnička udruga „Sklad“ iz Bakra svojim glazbenim izvedbama. Nakon sjednice uslijedio je prigodni domjenak.

Podjeli objavu