Festival znanosti 2023.

Tema: Uz more je bolje

 

Dobro očuvana priroda Republike Hrvatske najveće je nacionalno blago. Iz dana u dan zaokupljaju nas pitanja kako upravljati prostorom, brinemo li dovoljno o očuvanju vrsta u našoj sredini, kakav učinak imaju naše svakodnevne aktivnosti na očuvanju  prirode. Između čovjeka i prirode nastali su mnogi ozbiljni problemi.

Učenici Pomorske škole Bakar se već duži niz godina, kroz razne aktivnosti na terenu i uključivanjem u ekološke akcije i manifestacije, educiraju  i podižu svijest o potrebi očuvanja i zaštite prirodnih resursa Jadranskoga mora.

Istražujući more i život u moru dolazimo do spoznaja o nestajanju određenih vrsta organizama, ali i o unosu novih vrsta. Sve više je otpada u moru koje je postalo ničija briga. Pojavljuje se i problematika plastičnog otpada koji pluta morima ili leži na morskome dnu.  I sitne čestice plastike (mikroplastika) lako ulaze u morske organizme. Devastirali smo obale, zagadili more, zatrovali zrak i bukom i svjetlosnim onečišćenjem, uništili sav sklad i harmoniju.

Znamo da se uz more bolje živi, da postoje  u svijetu plave zone u kojima  žive najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu.  Za zdrav život važna je i pravilna prehrana koja uključuje mediteransku prehranu. Stoga moramo i mi voditi ekološku politiku održivog razvoja, osigurati kvalitetan život i ostaviti u nasljedstvo mogućnost zdravog života od mora i uz more. Čuvajmo more za sebe i buduće naraštaje!

 

Učenici će uz svoje mentore prezentirati teme:

Zvučno onečišćenje, Onečišćenje bukom, Svjetlosno onečišćenje, Svemirsko smeće, Istraživanje onečišćenja mora mikroplastikom, Podizanje svijesti učenika o pravilnoj prehrani, Životinje u bibliji, Plave zone – život uz more

Sudionici FZ:

  • učenici: Mate Jurić, Jaška Ante,  Ivan Rios Garbajs, Noel Podnar, Marko Polić, Tin Vlajković, Anamarija Špehar, Anja Petrović, Nikolina Horvat, Borna Sadak, Karlo Frankić
  • mentori nastavnici: Veronika Butorac, Darko Jotanović, Marica Kučan, Ivo Polić i Jelena Travančić
  • tim tehničke podrške: Alex Džimbeg, Lukas Barišić, Bruno Baćac, Leon Čahut i Radiana Tomée – Cicvarić

Podjeli objavu