Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije FIUMARE

Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije Fiumare  

 

 

Ciljevi projekta:
Promovirati pomorska zanimanja, pomorstvo, Pomorsku školu Bakar, razvijanje tradicijskih pomorskih, ribarskih i brodograđevnih vještina 

 

Opis projekta: 

Fiumare je školski projekt u kojem danima sudjeluje veliki broj učenika i djelatnika škole. Naša je škola uz ostale ustanove od samog početka programski partner u realizaciji  festivala. Prilika je to kad se početkom lipnja selimo na naš školski brod, riječku rivu, zvjezdarnicu, ribarnicu, muzeje … 

Festival započinje sidrenjem tradicijskih barki na Korzu. To je prilika da te ljepotice bolje vidite pa čak  i dotaknete.  

U svečanosti otvaranja Festivala sudjeluju naši najbolji učenici i školski veslački tim. Učenik generacije ima čast nositi školsku zastavu.  

Festival se odvija uz bogat cjelodnevni program kroz svih osam dana festivala. Redovito su to veslačke i jedriličarske regate, izložbe, predavanja, radionice nautičkih i mornarskih vještina, ribolovni kup, dani otvorenih paluba, otvorenih vrata ustanova itd. Lijepo je i u večernjim satima na rivi, uz svečani konvoj brodova ili  uz Primorsku večer za dušu, Bal jedara i svjetala i uprizorenje povijesnog događaja Karolina Riječka spašava Rijeku. Vrhunac večeri je uvijek vatromet. 

U sklopu festivala nastavljamo suradnju s CTK Rijeka. Tada nastavnice računalstva vode učenike drugih razreda na zanimljivu i modernu radionicu 3D modeliranja i 3D printanja.  

Učenici rado koriste Dan otvorenih paluba kako bi posjetili i ostale brodove u luci kao npr. Kraljicu mora ili interpretacijski plovidbeni centar pomorske baštine otoka Lošinja – lošinjski loger „Nerezinac“ – Muzej na otvorenom. Prilika je to kad građani mogu posjetiti školski brod Pomorske škole Bakar Vilu Velebita dva. 

Već tradicionalno surađujemo i s Astronomskim centrom, te su u programu festivala uvijek i dvije interaktivne prezentacije. Jedna za naše učenike u planetariju pod nazivom „Vodič noćnim nebom i navigacija za nautičare“, te druga koju pripreme naši učenici uz mentorstvo nastavnika astronomske navigacije za posjetitelje pod nazivom „Astronomska navigacija i određivanje pozicije broda“. 

Festival se održavao svake godine počevši od 2012. osim 2020.  kada se zbog epidemije COVID 19 nije mogao održati. Te je godine nositeljica projekta Radiana Tomée – Cicvarić pripremila izložbu fotografija sa prethodnih osam festivala. Izložba broji 130 njenih i nekoliko fotografija na kojima je i autorica izložbe. Virtualnu izložbu fotografija možete pogledati  OVDJE. 

                                                                                                                                                    Nositeljice projekta Fiumare: 

                                                                                                                                       Radiana Tomée – Cicvarić i  Tina Mavrinac 

 

 

Podjeli objavu