ŽIVOT I RAD U UČENIČKOM DOMU


Učenički dom “Tomislav Hero” u sastavu je Pomorske škole u Bakru i nalazi se 200 metara od Škole. Zgrada Doma izgrađena je namjenski prema važećim standardima života i rada u učeničkim domovima. Dom je započeo s radom 1960. godine. U međuvremenu je prostor Doma preuređivan i adaptiran u skladu s potrebama učenika prema materijalnim mogućnostima i prostornoj organizaciji.

Kapacitet Doma je 68 učenika. U Domu mogu biti smještene učenice i učenici svih srednjih škola s riječkog područja, a većinom su to učenici Pomorske škole. Učenicima su na raspolaganju četverokrevetne sobe koje se nalaze u prizemlju i na prvom katu Doma. U Domu postoji izdvojeni prostor s dvije sobe i sanitarnim čvorom u koji se, u pravilu, smještaju učenice. Ako nakon upisa učenika ostane slobodnih mjesta, u Dom se mogu primiti i studenti Sveučilišta u Rijeci.

 

·        sobe u koje se smještaju po dvojica ili trojica učenika sukladno vlastitim željama i odgojno-obrazovnim razlozima (učenice se, u pravilu, smještaju u izdvojeni prostor s dvije sobe i sanitarnim čvorom)

·        tri obroka dnevno

·        emocionalno toplu (obiteljsku) atmosferu

·        24-satnu prisutnost osoblja Doma (voditelj Doma, odgajatelji, noćni pazitelji)

·        mogućnost pranja i sušenja rublja

·        odgajatelje koji učenike vode i usmjeravaju u učenju i izvršavanju obveza za školu te koji potiču suradničke i prijateljske odnose između učenika te svekoliki razvoj učenika

·        profesora zaposlenog u Domu koji održava dopunsku nastavu i instrukcije iz matematike iz fizike

·        organizaciju sportskih i kreativnih aktivnosti u slobodno vrijeme učenika (mali nogomet, košarka, badminton, odbojka, stolni tenis, šah, dramska družina, glazbena sekcija, recitatorska sekcija, likovna sekcija, sekcija za uređenje Doma, bilijar, stolni nogomet)

·        korištenje školske sportske dvorane (5-10 minuta od Doma) za treninge i igranje malog nogometa, košarke, badmintona i odbojke)

·        stolove u Domu za stolni tenis, bilijar i stolni nogomet

·        igralište ispred zgrade Doma s koševima za košarku te dostupnim golovima za mali nogomet i stupovima s mrežom za badminton

·        odlaske na međudomske sportske turnire i susrete (Rijeka, Opatija, Lovran, Pazin, Karlovac)

·        odlaske na likovne i druge kreativne radionice (Rijeka)

·        odlazak jednom godišnje na Regionalnu domijadu, na kojoj se učenici natječu u sportovima te izvode i predstavljaju svoje radove, a koju svake godine organizira neki drugi dom iz Primorsko-goranske, Istarske ili Karlovačke županije (sudjeluju i učenici iz ličko-senjskih učeničkih domova) – u slučaju osvajanje prvog mjesta učenici i njihovi voditelji sudjeluju na Državnoj domijadi

·        sukladno interesima i mogućnostima odlaske na kazališne predstave i druge kulturne događaje te izlete

·        mogućnost sudjelovanja u manifestacijama koje organiziraju Grad Bakar, Primorsko-goranska županija i sl.

 

Od zapaženijih uspjeha naših učenika u međudomskim natjecanjima proteklih godina možemo izdvojiti treće mjesto u malom nogometu na Državnoj domijadi 2019. te prvo mjesto u kategoriji dizajn na Državnoj domijadi 2016.