POVIJEST POMORSKE ŠKOLE BAKAR

 

Prvi počeci pomorskog školstva u Bakru vezani su za 18. i početak 19. stoljeća, kada je bilo učitelja koji su privatno podučavali i osnivali privatne nautičke škole. Pozivajući se na stare municipalne slobode, svoja narodna  prava, nezavisnost i ugled što ga grad Bakar od davnina ima kao središte jednog kraja čije je stanovništvo živjelo uglavnom od pomorstva, polovicom 19.st. upućene su predstavke Ugarsko-hrvatskom saboru glede potreba za otvaranjem nautičke škole. Tako je prvi nautički državni zavod – Nautička šlola Bakar započela je s radom 05.rujna 1849.godine. Sadašnja zgrada škole sagrađena je 1903. g. Bakar je bio prvi grad u Austro-ugarskoj monarhiji i prvi grad u Sredozemlju koji je već u 19.stoljeću, 1894. godine dobio školski brod “Margitu”. Godine 1908 sagrađen je novi školski brod “Vila Velebita” , kojeg je talijanska vojska za vrijeme II svjetskog rata zaplijenila i potopila. 

U tijeku svog postojanja, škola je devet puta mijenjala naziv: od Kraljevske nautičke škole i Bakarske nautike u 19.stoljeću, Pomorske akademije, Pomorske trgovačke akademije s brodostrojarskim odsjekom, Pomorskog tehnikuma, Srednje pomorske škole, Pomorskog školskog centra , Centra usmjerenog obrazovanja za kadrove u pomorstvu, do današnjeg naziva Pomorska škola Bakar, koji se koristi od 04.ožujka.1993.godine. Nastava u brodostrojarskom odjelu pri pomorskoj akademiji u Bakru počela je 11.veljače 1929.godine. U novije doba zbog evidentnih potreba pomorske privrede, radom su započela usmjerenja lučko-transportno, školske 197879.god., agencijsko-špedicijsko 1981/82. godine. Iste godine otvoreno je   i usmjerenje za izobrazbu elektroničara pomorskih komunikacija čija je zadnja generacija upisana 1983/84 školske godine. 

Dana 17. prosinca 1959. godine, počeo je s radom Centar za obrazovanje odraslih, koji je 10. travnja 1984. godine postao organizacijski dio Pomorske škole. Izgradnjom i opremanjem lučkog poligona 1974. godine počelo je obrazovanje za zanimanje operatera lučkom mehanizacijom. Od 1960. godine pri školi djeluje učenički dom “Tomislav Hero”, namijenjen učenicima škole. Nastava u školi se izvodi u tri zgrade u kojima postoje specijalizirane učionice: nautički kabinet s nautičkim pultom, kabinet za pomoćne brodarske strojeve, kabinet fizike, informatička učionica, brodostrojarska učionica s brodarskim motorima, radionica za radioničke vježbe, lučki poligon sa obalnom brodskom dizalicom, traktorom i viličarom, knjižnica sa velikim knjižnim fondom, četiri brodice za mornarske vještine itd. U rad slobodnih aktivnosti nastojimo uključiti što veći broj učenika. Ponosni smo na uspjehe naših novinara, recitatora, benda, zbora i orkestra, a posebno na uspjehe učenika u športskim natjecanjima.

Mnogo se toga još može napisati o školi koja radi neprekidno više od 160 godina, ali bi nam bilo draže da se o njenu radi i izgledu svatko zainteresiran osobno uvjeri dolaskom. 

ZATO SU SVI DOBRODOŠLI, A POSEBNO BUDUĆI UČENICI!