Projekt EUsolis – Solidarna Europa za uključivo društvo

Na 17. sjednici Nastavničkog vijeća 20. ožujka 2023. predstavljen je Erasmus+ projekt, aktivnost Jean Monnet, EUsolis – Solidarna Europa za uključivo društvo u kojemu Pomorska škola Bakar sudjeluje kao partnerska institucija, dok je nositelj projekta Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Glavni cilj ovog projekta je unaprijediti obrazovne sposobnosti nastavnika o temama EU kako bi stečeno znanje mogli prenijeti svojim učenicima. Osim nastavnika, glavna ciljna skupina bit će i knjižničari iz strukovnih škola jer su knjižnice mjesta okupljanja učenika koji žele naučiti više. Treninzi koji će se provoditi u okviru projekta bit će podijeljeni u četiri modula (Mladi i aktivno društvo EU, Raznolikost, Solidarna Europa, Održivi gradovi). Osnaživanje obrazovnih sposobnosti i vještina učitelja i knjižničara u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju uvođenjem EU sadržaja u njihove aktivnosti prvi je korak prijenosa i pružanja boljeg znanja o EU učenicima strukovnog obrazovanja.

 

Prva edukacija održana je 3. veljače 2023. u Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na temu “Solidarna Europa”. Događanju je uz 50 srednjoškolskih profesora i knjižničara te stručnjaka iz područja odgoja, obrazovanja i osposobljavanja iz cijele Hrvatske, sudjelovala knjižničarka naše škole. Teme predavanja bile su: Jean Monnet Actions – oportunities for schools, Zašto je važna EU – osvrt na povijest kao temelj za budućnost, Solidarna Ekonomija i Solidarna Europa – izvori podataka i inicijative na EU razini.

U petak, 24. ožujka 2023. u Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta – Zagreb održana je druga edukacija u okviru projekta EUsolis na temu „Mladi i aktivno društvo Europske unije“. Događanju je prisustvovalo 37 srednjoškolskih profesora i knjižničara te stručnjaka iz područja odgoja, obrazovanja i osposobljavanja iz cijele Hrvatske što još jednom potvrđuje velik interes za projekt EUsolis. Teme predavanja bile su: Institucije Europske unije, EU identitet, EU skepticizam, Eu mobilnost i migracije – stavovi i namjere maturanata i Mladi i aktivno društvo Europske unije – izvori podataka i inicijative na EU razini.