SALL

ŠKOLE KAO ŽIVI LABORATORIJI

SALL je europski projekt koji okuplja stručnjake iz 10 različitih zemalja (412 školskih zajednica) kako bi predložio novi pristup javnom školovanju. U Hrvatskoj je uključeno 10 škola.

Prilagođavanjem načela ‘Živog laboratorija’, SALL podupire škole u provedbi projekata koji se povezuju s lokalnim zajednicama i rješavaju lokalno relevantna pitanja povezana s prehrambenim sustavom u svim njegovim dimenzijama (proizvodnja, distribucija, gospodarenje otpadom, zdravstvo, gospodarstvo itd.).

SALL usvaja koncept otvorenog školstva u prirodoslovnom obrazovanju.

Škole postaju nositelji dobrobiti zajednice stvaranjem novih partnerstava s drugim lokalnim akterima. Istražuju se problemi u zajednicama i okruženjima iz stvarnog života.

Stvoriti će se i testirati novi alati za podršku školskim zajednicama u osmišljavanju i provedbi živih laboratorijskih aktivnosti: konkretan novi način pristupa znanstveno-obrazovnim programima, poticanje suradnje između škola i lokalnih zajednica na temelju metodologije življenja-laboratorija, povezivanje strategija inovacija i znanstvenog obrazovanja s društvenim potrebama i globalnim razvojem i poučavanje predmeta na nove pristupe učenju.

Učenici svoja iskustva dijele  s ostalim sudionicima SALL projekta putem zajedničke platforme (Sall community platform).


Školska 2021./22. godina – Otpad od hrane u brodskim kuhinjama

Škola se u projekt SALL uključila putem organizacije aktivnosti istraživanja kako se u pomorskom prometu zbrinjava otpad koji nastaje nakon konzumacije hrane. Tijekom provedbe projekta učenici su surađivali  i istraživali  različite linije plovidbe na različitim brodovima. U istraživanje su bili uključeni  pomorci koje učenici imaju u svojim obiteljima.

Ljetopis, 2022. str. 44 – 49

Istraživali su se načini smanjivanja otpada od hrane u domaćinstvima. Izradila se i digitalna knjižica recepata za pripremu jela od viškova hrane. 

Školski list „Mladi pomorac“, str. 26 – 32

 


Školska 2021./22. godina – Podizanje svijesti učenika o zdravoj prehrani

Prehrana je sastavni dio čovjekovoga života. Čovjek ne može živjeti bez hrane. Stoga je izrazito važno da bi svatko od nas trebao imati zdrave namirnice i provoditi zdrave stilove života.

Nažalost, u 21. stoljeću sve se više promoviraju nezdrave namirnice i brza hrana što predstavlja veliki problem današnjih generacija. Svakodnevna prehrana učenika trebala bi biti zdrava jer je to doba kada oni ulaze u najvažnije fizičke, ali i psihičke promjene. Unošenje kvalitetne  hrane u organizam  omogućuje zdravlje organizma, ali i bolju kvalitetu života.

Tijekom projekta  provesti će se istraživanje među učenicima, njihovim roditeljima i sumještanima o prehrambenim navikama. Vanjski će suradnici  (liječnik, nutricionisti, …),kroz predavanja i radionice, educirati učenike o zdravoj prehrani. Cilj je projekta povećati konzumaciju zdrave hrane i smanjiti količinu otpada od ambalaže nezdrave hrane. Prikupiti će se i praktični savjeti o pripremi zdravih obroka za užinu izvan kuće.  Poseban naglasak biti će na mediteranskoj prehrani. Posjetiti će se i mjesta proizvodnje i prodaje zdravih namirnica.

Sva usvojena znanja učenici će prenijeti svojim vršnjacima kroz prezentacije i pripravke zdravih obroka.

 

 

 

Podjeli objavu