Veslačka regata pomorskih učilišta u Bakru

U muškoj su konkurenciji pobjedu odnijeli veslači Pomorskog fakulteta Rijeka, a u ženskoj natjecateljice s Fakulteta za pomorstvo i promet iz Portoroža.

U akvatoriju Bakarskog zaljeva nakon dvije godine prinudne stanke održana je Međunarodna veslačka regata pomorskih učilišta u organizaciji Pomorske škole Bakar.

Dvadeset sedmo izdanje regate okupilo je 144 što veslačica, što veslača iz Hrvatske, Slovenije i Srbije razmještenih u pet muških i četiri ženske ekipe.

Da im je bilo lako – nije, jer odmjeravanje snaga pod, za svibanj, “prežarkim” suncem iziskivalo je uz vještinu i podosta snage.

Ovaj već tradicionalni događaj na dinamičan i uzbudljiv način nastoji promovirati i popularizirati pomorski poziv i bavljenje mornarskim vještinama, ali i kroz praksu pružiti mogućnost za razmjenu iskustava između regionalnih pomorskih školskih ustanova – domaćina Pomorske škole Bakar, Srednje škole “Ambroza Haračića” iz Malog Lošinja, Pomorskog fakulteta u Rijeci, Škole za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju iz Beograda, kao i Elektro i pomorske škole te Fakulteta za pomorstvo i promet iz Portoroža.

Ponos škole

– Regata je ponos naše škole, a veslanje predstavlja važan element među brojnim pomorskim znanjima i vještinama, istaknuo je na otvaranju ravnatelj Pomorske škole Bakar Igor Kegalj, dodavši kako se nada da će se regate u godinama koje dolaze održavati u jačem i proširenom izdanju uz sudjelovanje donedavno stalnih gostiju iz Crne Gore i Italije.

Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici pokrovitelja – Grada Bakra, Primorsko-goranske županije, Ministarstva mora prometa i infrastrukture te Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji su učenicima zaželjeli dobar provod, sportsku sreću, ali i onu sreću koja će im trebati da bi nakon svog školovanja pronašli kvalitetna radna mjesta u zahtjevnoj, ali iznimno cijenjenoj pomorskoj struci.

Pozamašan broj mladih koji su za svoj životni put odabrali kruh sa sedam kora, garancija je održavanja bogate i duboko usađene pomorske tradicije na Kvarneru, posebice Bakru, čija je škola u 173 godine postojanja obrazovala i odgojila generacije vrhunskih svjetskih moreplovaca.

Da ne bi bilo zabune, veslanje nije samo sportska igra kojom učenici krate vrijeme; naime međunarodne pomorske konvencije propisuju da veslanje na brodicama za spašavanje označava nužnu disciplinu koju svaki učeni pomorac mora savladati.

Povezivanje

Po završetku sportskog dijela manifestacije, u muškoj su konkurenciji pobjedu odnijeli veslači Pomorskog fakulteta Rijeka ispred učenika Srednje škole Ambroza Haračića Mali Lošinj i Pomorske škole Bakar, dok su među ženama slavile natjecateljice s Fakulteta za pomorstvo i promet iz Portoroža, uz postolja za veslačice Pomorskog fakulteta Rijeka te Pomorske škole Bakar.

Međutim, sigurno je da će buduće vedete domaćeg i svjetskog pomorstva od konačnog poretka regate duže pamtiti druženje i povezivanje sa svojim inozemnim vršnjacima i budućim kolegama.

Više možete pročitati na: https://www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/veslaj-veslaj-bili-smo-na-veslackoj-regati-pomorskih-ucilista-u-bakru/

Izvor: Novi list

Podjeli objavu